Časť autobusovej stanice opravili, v druhej bude obchodné centrum

16.09.2013 Sabinov

Sabinov 16. septembra (TASR) - V Sabinove dnes otvorili zrenovovanú autobusovú stanicu, ktorú SAD Prešov prostredníctvom dodávateľa opravovala päť mesiacov. Rekonštrukcia stála viac ako 215.000 eur a jej cieľom bolo zlepšiť kultúru cestovania a zvýšiť bezpečnosť pre dopravcov.
Ako informoval Jozef Kičura, predseda predstavenstva spoločnosti SAD Prešov, počas piatich mesiacov boli zrekonštruované spevnené plochy stanice, zriadené prístrešky pre cestujúcich, opravené verejné osvetlenie, inštalované automatické závory pre vstup a výstup autobusov, osadené označníky, inštalovaná informačná tabuľa a zakúpené odpadkové koše.
Stanica bola v Sabinove vybudované v roku 1976 a odvtedy sa tam vykonávali iba malé opravy. Podľa primátora mesta Petra Molčana celá plocha starej stanice už nie je využívaná, čo dáva priestor mestu využiť pozemok inak. Rozhodovali už o tom aj na mestskom zastupiteľstve.
„Došlo k veľkému útlmu prepravy osôb autobusovou dopravou. Z hľadiska mesta sa vytvoril priestor na využitie plochy druhej časti stanice, napríklad na rozšírenie občianskej vybavenosti mesta, na výstavbu pozemných garáži a obchodného centra, ktoré vznikne na tejto ploche,“ povedal primátor mesta Sabinov Peter Molčan.
Spoločnosť SAD Prešov, a. s. zamestnáva v priemere 333 pracovníkov, stav autobusov vo vozovom parku je 199, z toho v prímestskej doprave 172 s priemerným vekom 6 rokov. Priemerne denne prevezie cez autobusovú stanicu v Sabinove 148 autobusov, smerujúcich do 68 obcí 3846 cestujúcich.
 

Vyberte región